Pages

Tuesday 16 July 2013

KENAPA IKAN AIR LAUT DALAM?

AMERICAN PUBLIC  HEALTH ASSOCIATION mengesorkan makan ikan air laut dalam sekurang-kurangnya saiz kad permainan (playing cards) sebanyak dua kali seminggu yang mengandungi pasar asid lemak omega-3. Ia membantu mengurangkan risiko penyakit jantung sebanyak 44%.

KENAPA IKAN AIR LAUT DALAM?

Pada tahun 1970, seorang sainstis Amerika, pemenang Nobel Price , telah menemui satu rahsia:
Penduduk Eskimo yang tinggal dalam persekitaran yang berbeza mempunyai tahap kesihatan yang berbeza

Orang Eskimo yang tinggal di Greenland, Denmark yang bekerja sebagai nelayan tidak menghidapi masalah penyakit jantung, lelah, tekanan darah tinggi, dan kencing manis. Manakala, kaum Eskimo yang menetap di Amerika Utara, yang bekerja sebagai pemburu, dan makanan utama mereka ialah daging yang mempunyai banyak kolestrol, menghadapi banyak masalah kesihatan yang berkaitan dengan jantung.

Penyelidikan lanjut mengenai ikan air laut sejuk menunjukkan: ikan dari air laut mengandungi asid lemak tidak tepu yang sangat tinggi, iaitu EPA dan HDA yang boleh merendahkan lemak dalam darah, menurunkan pengumpulan platlet darah dan melambatkan pembentukan thrombus, merawat penyakit lelah dan alahn kulit dengan berkesan.